CanSat 2025

L’activitat, promoguda per l’Agència Espacial Europea, s’ha celebrat a l’aeròdrom de Binissalem Jim Oliver

Un total de 87 alumnes (65 al·lots i 22 al·lotes) repartits en 16 equips de diferents centres de secundària de les Illes Balears han participat avui en la jornada de llançament de satèl·lits, un repte emmarcat en el Desafiament CanSat 2025 impulsat per les oficines de recursos educatius espacials europeus (ESERO) i coordinats per IBSTEAM de la Conselleria d’Educació i Universitats.

L’activitat, promoguda per l’Agència Espacial Europea i que té caràcter internacional, s’ha celebrat a l’aeròdrom de Binissalem i ha comptat amb la presència del conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera; el secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer; el director insular d’Emergències de les Illes Balears, Joan Fornàs; el coordinador d’Emergències de les Illes Balears, Xisco Bonnín, a més del batle de Binissalem, Víctor Martí. Per part de l’exèrcit, hi han assistit el Coronel cap de la base aèria de Pollença de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai d’Espanya, Alberto Sevilla Seguí, i el Coronel Cap del Sector Aeri de Palma de Mallorca, cap de la Base Aèria de Son Sant Joan, cap de l’Ala 49 i RCC Baleares, Carlos de Montemayor Palomar, a més del Coronel cap de la 17a Comandància de la Guàrdia Civil de les Illes Balears, Alejandro Hernández, i el Coronel Alejandro Hernández Mosquera, entre d’altres.

El desafiament CanSat, per a estudiants de 14 a 19 anys, simula un projecte d’enginyeria on equips dissenyen, construeixen i llancen un minisatèl·lit de la mida d’una llauna de refresc per recopilar i analitzar dades durant la caiguda. Enguany, els alumnes participants són de l’IES Isidor Macabich  de l’illa d’Eivissa; el CC Aula Balear, l’IES Can Peu Blanc, l’IES s’Arenal, l’IES Joan Alcover, l’IES Son Rullan, l’IES Binissalem de l’illa de Mallorca; i l’IES Pasqual Calbó i Caldés de l’illa de Menorca.

Aquest projecte es divideix en 3 fases. Una primera fase d’investigació i disseny, on cada equip ha pensat com el seu satèl·lit resoldria les dues missions del repte. La missió primària és igual per a tothom, i enguany, s’ha proposat mesurar la temperatura de l’aire i la pressió atmosfèrica. La missió secundària ha estat de temàtica lliure per a cada equip.

La segona fase ha estat dedicada a la construcció del satèl·lit i a la comprovació del seu correcte funcionament, mentre que l’última fase és la de llançament del satèl·lit, que a les Illes Balears s’ha celebrat avui i s’ha desenvolupat gràcies a la coordinació d’IBSTEAM amb les oficines ESERO Espanya.

En aquesta jornada de llançament, els satèl·lits presentats s’han deixat caure des d’una distància de 500 metres d’alçada amb l’ajuda d’un dron. Durant el descens, els equips participants han recopilat les dades que, posteriorment, els han ajudat a resoldre les dues missions, per després analitzar-les. A més, el satèl·lit havia d’aterrar de forma segura i sense desperfectes.

A banda del llançament, els equips també han presentat un informe (PDR – Project Design Review), en el qual s’ha reflectit tot el treball desenvolupat durant el procés de confecció del projecte, i l’han hagut de defensar en una presentació oral d’una durada de 8 minuts, amb 2 minuts més de preguntes.

Enguany, el tribunal de persones expertes que ha valorat els projectes presentats a les Illes Balears ha estat confeccionat per la doctora en Física i catedràtica de Física Teòrica a la Universitat de les Illes Balears Alícia Sintes; l’enginyer especialitzat en aeronaus, format a la Universitat Politècnica de Madrid Joan Rosselló; l’enginyer a Open Cosmos, Bartomeu Massutí; el gerent de la Fundació BIT i director general d’Innovació i Transformació digital, Sebastià González, i el professor associat de Tecnologia electrònica, enginyeria industrial i construcció a la Universitat de les Illes Balears, Antonio Jaime Urbano.

L’equip Stic Cansat, de l’IES Joan Alcover (Palma), ha estat escollit com a guanyador del projecte Cansat 2025. Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte diversos aspectes que han destacat notablement durant el desenvolupament del projecte.  Els motius que han portat a seleccionar aquest equip com a guanyador són els següents:

-Capacitat de treball en equip, demostrant una coordinació i col·laboració constants al llarg de tot el procés.

-Capacitat d’adaptació i procés de millora contínua del projecte, mostrant una gran evolució i capacitat de resposta davant dels reptes.

-Rellevància científica del projecte, amb una proposta enfocada a analitzar com afecta l’activitat turística a la qualitat de l’aire, mitjançant l’ús de sensors capaços de mesurar diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils.

-Informe tècnic molt complet i exhaustiu, que reflecteix un alt nivell de rigor i detall.

-Capacitat de resoldre les qüestions tècniques necessàries per assolir tant la missió primària com la secundària amb èxit.

L’equip guanyador de les Illes Balears competirà a la fase nacional a Galícia (13-14 de maig de 2025), i el millor equip espanyol serà convidat a la fase europea als Països Baixos (18-20 de juny de 2025).

🙌 Agraïm la col·laboració de tots els centres educatius, mentors, famílies, entitats col·laboradores i institucions que han fet possible aquesta experiència. Gràcies també a les autoritats i experts que ens varen acompanyar i varen donar encara més valor a aquesta jornada tan especial.

Gràcies per formar part d’aquest viatge! Ens retrobam molt aviat! 🌌