CanSat a Balears, tot un èxit

Domingo Escutia, coordinador ESERO Spain, Martí March, Conseller d’Educació, Amanda Fernández, Directora General DGPICE i Yolanda Martínez, Cap del Servei TIE.

Què és el desafiament CanSat?

El desafiament CanSat és una iniciativa de l’agència ESERO de l’Agència Espacial Europea que desafia els estudiants de tot Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc. CanSat forma part de les activitats incloses en el conveni signat entre ESERO i la Conselleria d’Educació i Formació Professional. Els estudiants hauran d’adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, com l’energia, els sensors i un sistema de comunicació, en el volum i la forma d’una llauna de refrescos.

 
 
 
 
 
 

Qui organitza la formació per poder participar ?

Per acompanyar els docents interessats i interessades cada any IBSTEAM prepara una formació que té com a objectiu principal proporcionar totes les eines perquè el professorat pugui desenvolupar un projecte CanSat amb el seu alumnat. 

Aquí podeu trobar informació sobre la convocatòria d’enguany. Aquesta formació de 30h  Si voleu més informació, la trobareu a la convocatòria.

 
 
 
 

Quin nivell de competència digital acredita aquesta formació per als docents?

La formació contribuirà a l’acreditació del nivell B2 de les àrees 5 i 6 de la competència digital docent.

 

Som docent i m'interessa tenir més informació, amb qui puc contactar?

 Pep Forteza Ferrer

Servei Tecnologia de la Informació a l’Educació
971 17 78 00 Ext. 62024 
pforteza1@dgpice.caib.es

 
 
 

Sebastián Navarrete Terrasa

CEP IBSTEAM
661 77 64 17 
sebastiannavarrete@ibsteam.cat

 
 
 
 
 
 
 

La jornada de dia 24 començava molt prest per a molts dels participants

Aeròdrom de Son Albertí de LLucmajor

Des d’abans molt abans de les vuit del matí molts dels alumnes ja esperaven impacients les arribades de diferents autobusos i avions que van fer possible congregar més de 150 alumnes a l’aeròdrom de Son Alberí de Llucmajor el matí de dilluns. 

Passades les diferents comprovacions tècniques es van carregar els dos coets amb 6 dispositius preparats per recollir tota mena de dades. En total es van fer dos llançaments. La reta de mini satèl·lits van sobrevolar l’aeròdrom amb una avioneta, així com es tenia previst. Mentre  l’alumnat, que era baix amb les seves antenes captava les dades que tenien previst.

 
 
 

Passades les 11 del matí es va produir el primer llançament, aquí teniu les imatges d’aquest moment.  L’esdeveniment va ser organitzat pel Servei de Tecnologies de l’Educació (STIE) conjuntament amb el CEP IBSTEAM. A la darrera secció d’aquest article trobareu les notícies dels diferents mitjans de comunicació que se n’han fet ressò de la notícia.  El projecte ha duit moltes hores de preparació i dedicació tant a docents com a l’alumnat. Tothom ha cercat hores per lliurar en els terminis establerts els documents i vídeos previs a la trobada de dilluns, però tots han expressat la seva satisfacció per comprovar que la feina feta, al final, té la seva recompensa. Davant d’una jornada maratoniana per a molts dels participants, s’ha de dir que tot va transcórrer així com estava previst. El bon temps va acompanyar al llarg de tot el matí.

Volem destacar i agrair els esforços de mentors i alumnat en aconseguir assolir els objectius establerts pels organitzadors de la competició, la Agencia Estatal Europea. 

 
 
 
 

Exposicions a la UIB

Al voltant de les 13.30 h alumnat i professorat participant es va desplaçar des de l’aeròdrom de Son Albertí fins a la UIB on ens esperava la 2a part de la jornada. Un dinar ràpid a la Universitat va donar pas a la segona part de la jornada. Així, des de les 15 h fins a passades les 18 h els 24 equips presentaren davant un tribunal els seus projectes. En total han participat 10 centres de les Illes:

Menorca : IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó).

Eivissa : IES Isidor Macabich (Eivissa).

Formentera: IES Marc Ferrer (Sant Francesc Xavier).

Mallorca (7 centres) 

IES Politècnic (Palma)

IES Binissalem, 

IES Antoni Maura (Palma)

IES Son Rullan (Palma)

IES Llorenç Garcías Font (Artà)

IES Can Peu Blanc (sa Pobla) 

IES Puig de sa Font (Son Servera).

Cal destacar que les presentacions van anar d’allò més bé, explicaven quina era la missió primària i la secundària, com havien dissenyat el paracaigudes que hauria de protegir el dispositiu de l’impacte de la caiguda.  D’altra banda, també calia donar detalls sobre el disseny de la carcassa, la planificació, pressupost i una part essencial la difusió i els patrocinadors. Moltes han estat les empreses que han col·laborat en els 24 projectes que es van presentar ahir a Universitat de les Illes Balears, sense la seva ajuda aquesta experiència no hagués estat possible. Per aquest motiu volem donar-los les gràcies.

Finalment, volem felicitar l’equip GPCM de l’IES Pasqual Calbó i Caldés  de Menorca, són els guanyadors i representaran a les Illes Balears en la fase nacional que tendrà lloc a Granada el pròxim 19 de maig. Molts èxits i enhorabona!  La resta dels equips participants mereixen també una felicitació i un reconeixement, enhorabona a tots i ja sabem que molts comencen a preparar la pròxima edició que serà, de segur, un altre èxit de participació.

 
 

Guanyadors i equips premiats

GPCM de l'IES Pasqual Calbó

Reprodueix vídeo

Altres premis

Millor campanya de difusió i patrocini

Binicanella. IES Puig de Sa Font

Millors èxits tècnics

3JAG. IES Can Peu Blanc

Millors competències professionals

Los TICS. IES Puig de Sa Font

Millor valor científic

Els Mallorquins. IES Llorenç Garcias i Font

El desafiament als mitjans de comunicació