Balears organitza la primera fase regional de la competició CanSat en què hi participen centres de totes les Illes Balears

CANSAT 2023 ILLES BALEARS.

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, a través del Servei de Tecnologies de la Informació a l’Educació i de l’IBSTEAM, s’ha sumat al desafiament CanSat. Es tracta d’una iniciativa de l’Agència Espacial Europea, organitzada mitjançant l’oficina ESERO Spain, que repta estudiants de tot Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc.

És una experiència en què els alumnes han de simular un projecte espacial real, per la qual cosa han de treballar en equip per imaginar, construir i llançar el seu CanSat.

El repte per als estudiants consisteix a adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, entre els quals l’energia, els sensors i un sistema de comunicacions, dins d’aquest espai tan reduït. A més, no s’ha d’oblidar el paracaigudes, ja que el CanSat, que funcionarà com una sonda, s’ha de recuperar sa i estalvi.

 
 
 

Participen alumnes a partir de 14 anys de 10 centres de les Balears 

Per participar-hi era necessari constituir equips de 3 a 6 alumnes, d’entre 14 i 19 anys. En total, s’hi varen apuntar 42 equips, dels quals 24 han aconseguit dur a bon port el seu projecte, i per això participaran en la jornada.

Aquests 24 equips procedeixen de 10 centres educatius, distribuïts per illes de la manera següent:

– Mallorca (7 centres): IES Politècnic (Palma), IES Binissalem, IES Antoni Maura (Palma), IES Son Rullan (Palma), IES Llorenç Garcías i Font (Artà), IES Can Peu Blanc (sa Pobla) i IES Puig de sa Font (Son Servera).

– Menorca (1 centre): IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó).

– Eivissa (1 centre): IES Isidor Macabich (Eivissa).

– Formentera: IES Marc Ferrer (Sant Francesc Xavier).

Dia 24 d’abril tendrà lloc la fase regional a les Balears amb el llançament dels CanSat des de l’aeròdrom de Son Albertí (Llucmajor). Els coets utilitzats assoliran una altura d’uns 400 m i a partir d’aquest moment començarà la seva missió. Durant la caiguda dels coets els equips hauran de realitzar un experiment científic o una demostració tecnològica, a més d’aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.

Un cop duts a terme els llançaments, els equips es desplaçaran fins a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per exposar el seu treball davant els tribunals, que elegiran l’equip que representarà les Illes Balears a la fase nacional que es durà a terme a Granada dia 19 de maig.

Han col·laborat en l’organització de la fase regional l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears, l’Ajuntament de Llucmajor, l’aeròdrom de Son Albertí, IBRED i RIU.

A més, aquest any es va organitzar una formació per als docents interessats a participar amb els seus alumnes en el desafiament CanSat. Aquesta formació, coordinada per l’oficina ESERO Spain, es va fer de manera conjunta amb les altres comunitats autònomes participants entre els mesos d’octubre de 2022 i de gener de 2023.

Aquesta formació està finançada per la Unió Europea-NextGenerationEU i pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.