IX Viquimarató de la Llengua Catalana

Durant la setmana del 18 al 25 de novembre tindrà lloc la IX Viquimarató de la llengua catalana, que en aquesta edició es dedica a les pel·lícules i sèries en català. La Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears participa en l’organització de l’esdeveniment, conjuntament amb altres institucions i entitats de tots els territoris de parla catalana.

Enguany es tracta que tots els usuaris que vulguin editar les entrades de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català puguin ampliar-ne els continguts a partir d’una llista que proposa les entrades per revisar. Alhora, també es suggereix la creació d’articles nous i la traducció a altres llengües dels continguts ja existents.

Els voluntaris que hi participin hauran de seguir les indicacions de la ViquiLlengua per comptar la seva aportació. La participació pot ser individual o a través d’entitats (cineclubs, instituts, associacions, etc.), que es poden coordinar per assolir reptes com completar una determinada àrea de coneixement (el gènere preferit, els professionals de cinema de la comarca, etc.). A les Illes Balears, la Viquimarató s’organitza en un format en línia per afavorir la participació i les aportacions.

A més, en aquesta Viquimarató hi haurà un concurs que premiarà els voluntaris més actius i un sorteig per a tots els participants. S’han establert premis com una subscripció anual a FilminCat, pel·lícules en suport físic, llibres i marxandatge (bosses, samarretes, cantimplores…), etc.

També amb l’objectiu de fomentar la participació, es convida tots els participants, tant individuals com en grup, a compartir vídeos molt breus a les xarxes socials, amb l’etiqueta #ViquiLlengua7x7, en els quals expliquin des d’on hi participen i el repte que s’han proposat.

Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració dels set territoris on es parla català i, en representació de cadascun, hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Andorra, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears, el Govern d’Aragó, l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (Catalunya del Nord) i la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia.

La Viquimarató de la Llengua Catalana és una activitat anual iniciada per Amical Wikimedia i la Generalitat de Catalunya l’any 2013, a la qual es van sumar tots els territoris de parla catalana l’any 2020. Durant els dies que dura la Viquimarató, els voluntaris amplien amb referències fiables els articles de la Viquipèdia en català relacionats amb el tema proposat. Alhora, aquest esdeveniment també serveix d’introducció a l’edició de la Viquipèdia a aquells participants que encara no estan avesats al seu funcionament.

Si us ho pensau durant aquest dies és necessari  veure uns minitutorials sobre aspectes tècnics a tenir en compte. Aqui us deixam el tutorial de la passada edició.