La secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial visita el CEP IBSTEAM

Ahir dijous 27 d’octubre vam rebre la visita de la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del govern d’Espanya, na Carmen Artigas Brugal, la va acompanyar n’Aina Calvo, delegada del Govern a les Illes Balears. 

Durant la visita l’equip directiu del CEP IBSTEAM va poder mostrar els distints projectes que s’han posat en marxa en els darrers anys i que formen part de l’ideari comú. 

  • Formació en competència digital docent   
  • Procés de digitalització dels centres
  • Protecció de dades
  • Préstec de dispositius per alumnat vulnerable  

Cal destacar l’interès de totes les parts en afrontar el repte d’incrementar les vocacions científiques de les nines i adolescents. En aquest sentit, el concurs “Jo també vull ser científica” és l’eina perfecta per treballar en aquest objectiu, per al present  curs ja està obert el període de participació. A la passada convocatòria es van presentar més de 160 vídeos i esperam superar els 200  en aquesta  tercera edició.   

La formació dels docents en competència digital és una altra de les línies de feina del CEP IBSTEAM, en la primera tanda de formacions en les 6 àrees de la competència digital vam superar les 4.000 sol·licituds, la segona tanda acabarà el 6 de novembre i ja tenim a la vista   la inscripció de la tercera, a partir del 7 de novembre. Tenim el compromís d’obrir de manera periòdica les formacions en competència digital docent per tal de facilitar al professorat les possibilitats de formació.

La formació dels docents dins l’Àmbit STEAM esdevé la peça clau per arribar als alumnes, en aquest sentit és molt important la dotació material que reben els centres. Tant els programes  Robotib, Retotech, ESERO, CanSat o  Digicraft que actualment es desenvolupen a la nostra comunitat poden contribuir a aconseguir la meta. Són projectes que obtenen la cohesió entre formació, dotació i transferència a l’aula.        

Així mateix, es va parlar de la millora de la competència digital ciutadana i la incidència que té al sistema educatiu. Els més de 7500 dispositius que ha distribuït en els darrers dos anys i mig el CEP IBSTEAM entre l’alumnat vulnerable dels centres de les Illes han contribuït a garantir la igualtat d’oportunitats, així com a reduir la bretxa digital que ajuda també a reduir la bretxa social.   

Convé destacar la millora en la protecció de dades a l’àmbit educatiu tema que està sempre a l’agenda del Govern d’Espanya i de la Comunitat Europea, és important recordar que diversos  programes Europeus van en aquesta línia que tenim present en tot moment. Refermant aquesta idea de seguretat se’n va parlar sobre la iniciativa europea Gaia-X  que té com objectiu la creació d’una infraestructura de dades oberta i segura, complint amb els més alts estàndards de sobirania digital al mateix temps que promou la innovació.

En última instància cal recordar que l’Institut Nacional de ciberseguretat INCIBE  depèn directament de la secretaria d’Estat. Organisme que té una línia d’atenció telefònica d’ajuda en ciberseguretat 017 que us convidam a descobrir, amb informació per a menors, famílies, professionals i empreses. Han elaborat una guia amb informació necessària per evitar enganys i possibles fraus a la xarxa.